14 Şubat 2009 Cumartesi

The Pianist-Pianist


The Pianist filmi imdb 58. filmidir. Öncelikle sanatsal açıdan bakarsak Pianist filmi mükemmel denilebilir hele bazı sahnelerde film şaha kalkmış. Örnek verecek olursak Szpilman'ın parmakları piyano tuşları üzerinde gezer, mimikler sahnenin dramatik yapısına son derece uygun ve samimidir ve duyulan sadece Chophin'dir tüylerimin diken diken olduğu bir sahnedir.

Pianist gerçekten mükemmel bir film tekrar tekrar izlemekten sıkılmadığım filmlerden ve her izleyişimde aynı duyguları yaşıyorum.

Adrien Brody filme inanılmaz yakışmış ve çok başarılı bir iş çıkarmış. Yapım dram türünde istenilen herşeyi fazlasıyla karşılamış.Bazı sahneler vardı ki hafızalarda unutulmamak üzere yerini aldı. Finale yakın piyanistin bir askere müzik çaldığı sahne gözleri yaşartmaya yetecek kadar anlamlıydı. Film bir başyapıt, yaptığı sömürüyü gözönünde bulundurmayacaksak eğer, bunu rahat bir şekilde kabul edebiliriz.


Nazizm ve sosyal-darwinizmli almanlar ve yahudilerle başlıyor herşey. tarihleri boyunca gittikleri yere asla huzur vermeyen yahudiler sahipsiz rolünde evet belki insanın insana zulmünü benimseyecek kadar gaddar olmamak lazım ama zulme uğrayanın suçunu görmeyecek kadar körde olmamak lazım. Bu insanlar yaşadıkları her yerde kendi ırklarını kayırdı herkestende üstün tuttu. ne varki kendilerinkinden daha güçlü bir ırkçılık ayrımına maruz kalınca işler bu boyuta geldi. tarih 1933-1945 diye anıldığı zaman her bir köşeden seslenirler ''ozaman yahudilere dünyada eşi görülmemiş katliam vardı'' ve yine aynı sesler devam eder ''naziler saçma ırk üstünlüğü iddaaları ile yaptı bunu'' peki bu ses kimden geliyor? bunlara, bunu söylemesini söyleyene, kim söyledi?.kaç ağız değiştirdi bu ses. mahsum köylüm benim. tarih bunuda yazar derler ya, yalan! koca bir yalan. kesinlikle parası olan tarih yazar. ermenilerde türkler için aynı iddaalarda değillermi. ''astılar, kestiler'' evet astık kestik ama niye diye soran yok. sen tutar benim milletimi böler millete kendini efendinizim ilan edersen ben seni milletimden sıyırıp istediğin cehenneme yollarım. tüfeğini çıkartıp ''gitmiyorum'' dersen tutar bende çıkartırım. yahudiler bunun fazlasına maruz kalmış ve insanlara daha fazla yansımış. eee yahudiminde parası var soyu kurumuş nazizmi mi koruyacağım. tabikide soykırım katliyam derim. sonra bunu belgeler, kitaplar ve birde filmle süslerim. kendilerine karşı bir sempati bekliyorlar buna çok ihtiyaçları var çünkü adamlarda bir ticaret aşkı varki markalar saymakla bitmez. herkes bilir bir yahudinin ticaretteki yahudiliğini. bu ticaret ile kurduğu devleti, bu anlayışla senden alacağıma dünyanın öbür ucundaki yahudiden alırım dediğini. demekki naziler çok temkinliymiş ki filistinin bu gün düştüğü tuzağa, ozaman düşmemiş. üstüne basa basa söylüyorum nazilerin yaptıklarını tastik ettiğim felan yok. ama inanılmaz boyutta abartıldığını düşünüyorum .

0 yorum:

Yorum Gönder

 

sinema fora